Plan een belafspraak
Van IQ naar EQ naar HQ: The power of the heart - Wildflower Academy
17034
post-template-default,single,single-post,postid-17034,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.7,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-20.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-template-full-width,elementor-kit-25,elementor-page-16964

In de afgelopen twee jaar heb ik al meer dan 600 mensen mogen inspireren met de Master your Mindset workshops. Over welke mindset je hebt, hoe je die verandert en hoe het brein werkt (IQ). In mijn teamcoachings waar ik met (MT)teams en de paarden werk tap ik in op de zelfkennis van mensen, de samenwerking en communicatie onderling (EQ). Maar tegenwoordig breid ik al mijn workshops en 1-op-1 coachings uit met een nog veel belangrijker onderdeel, namelijk the power of the heart: HQ.

Of je nu een team leidt, een start up verder laat groeien of je eigen leven liefdevol wilt leven dan is in mijn optiek eigenlijk wel de mooiste eigenschap en “tool” die je kan ontwikkelen je heart intelligence. Maar wat is heart intelligence precies?

IQ

Begin 1900 werden er al onderzoeken gedaan naar het IQ – “being smart” – alles gericht op onze hersenvaardigheden (zoals logisch redeneren, verbale en ruimtelijk intelligentie) en productiviteit.

EQ

Toen kwam Daniel Goleman in 1995 met EQ; oftewel emotionele intelligentie. Mensen met een hoog EQ hebben veel zelfkennis, kunnen andere mensen makkelijk motiveren, hebben veel empathie, waardoor ze zich goed kunnen inleveren in de gevoelens van anderen en hebben tegelijkertijd veel sociale vaardigheden.

HQ?

Echter werd er in 1991 (!) al een wetenschappelijke ontdekking gedaan rondom het hart: het bleek meer dan alleen een pomp. Het was het begin van de ontdekking van een krachtige relatie tussen het hart en de hersenen die in het verleden niet werd herkend.

Een team van wetenschappers onder leiding van J. Andrew Armor, MD, Ph.D. (Universiteit van Montreal) bestudeerde de intieme relatie tussen de hersenen en het hart en ontdekte dat ongeveer 40.000 gespecialiseerde neuronen, of sensorische neurieten, een communicatienetwerk vormen binnen het hart. Wat deze ontdekking bijzonder maakt, is dat de neurieten in het hart veel van dezelfde functies vervullen die in de hersenen worden aangetroffen.

Simpeler verwoord, ontdekten Armor en zijn team het “kleine brein in het hart” en de gespecialiseerde neurieten die het bestaan van dit kleine brein mogelijk maken. Zoals ze in hun rapport zeggen: “Het hartbrein is een ingewikkeld netwerk van zenuwen, neurotransmitters, eiwitten en ondersteunende cellen, vergelijkbaar met die in de eigenlijke hersenen.”

Heartmath institute tezamen met andere onderzoekers hebben deze intelligentie van ons hart omgedoopt tot HQ: Heart Intelligence.

Wat is Heart Intelligence precies?

Heart intelligence is een “staat van aanwezigheid, bewustzijn, begrip, intuïtie die we ervaren wanneer onze mind en emoties in alignment wordt gebracht met ons hart”. Het blijkt dat het hart in feite de kracht is die de mind en emoties in coherentie brengt en vaak al lang vòòr de mind de kennis, wijsheid, oplossingen en bedreigingen kent.

HQ is het niveau van intelligentie dat we vaak afdoen als perceptie, en niet als ‘echt’. Het is echter niet alleen je intuïtie, maar ook je instinct, inspiratie en belangrijker nog; inzicht. Het “diepe innerlijk weten”.

Wanneer is dit relevant?

In mijn optiek zou deze kennis over WAT het is en HOE je intapt op je hart intelligentie als standaard onderdeel op school of werk voorgeschoteld moeten krijgen. Eigenlijk zouden we met zijn allen vaker uit deze kracht mogen putten.

En nee, dit is echt niet alleen voor de vergevorderde yogabeoefenaars onder ons. In mijn optiek zou elke CEO, manager, ondernemer, ouder, leraar deze hart intelligentie moeten kunnen aanboren wanneer nodig. Denk aan bij het maken van keuzes, innovatie drijven, een team aansturen, een nieuwe koers bepalen, mensen meekrijgen etc. Ook helpt het intunen op deze kracht je (lange termijn) visie op betekenis(vol werk), doelen en creativiteit te bevorderen.  

Hoe tune ik in op mijn heart intelligence?

In een volgend artikel zal ik hier dieper op in gaan. Voor nu zou ik zeggen doe deze simpele, maar oh-zo krachtige oefening:

  1. Creëer hart focus: breng je bewustzijn van je mind naar je hart
  2. Adem langzamer: adem 5-6 seconden in en 5-6 uit – herhaal dit voor een aantal keer
  3. Denk aan iemand iemand die je liefhebt of aan iets waar je intens dankbaar voor bent dat jou is overkomen
  4. Stel je hart een vraag of vraag je hart om ‘wijsheid’ voor dit moment
  5. Verras jezelf met het inzicht dat opkomt als intuitie of diep weten

Heeft “volg je hart” toch meer betekenis heeft dan we wellicht van te voren dachten.

About me

I am Rianne and love wildflowers for their “breakthrough forces”. My intention is that conscious sensitive ambitious woman deeply heal their relationship they have with themselves by feeling their body again and gently dare to act in alignment. 

When they can fully trust their inner compass it is guiding them freely and wildly to live their courageous path. They dare to live their own deepest values. 

After all, aren’t we supposed to celebrating life, enjoy our senses and pleasure? Fully love and being in awe of each moment?

Recente artikelen